ERVARINGEN

Vele jeugdige dammers hebben de weg naar het Kellerfonds al weten te vinden en zijn financieel gesteund in de kosten van extra trainingen of uitzending naar Jeugd-EK’s en Jeugd-WK’s. Een aantal namen is: Roel Boomstra, Heike Verheul, Ben Provoost, Alex Ketelaars, Martijn van IJzendoorn, Lotte Aleven, Thijs Verboon, Rick Hakvoort, Ilse Barf, Nick Waterink, Ákosh Kardos, Bart Westerveld, Nicole de Vries, Lisa Scholtens. Ook damscholen en organisatiecomités hebben een bijdrage van het fonds mogen ontvangen. Om te kunnen lezen welke meerwaarde de ondersteuning van het Kellerfonds kan hebben, staat hieronder wat het heeft betekend voor verschillende jeugdspelers.
 

Roel Boomstra

roel-12jaarToen ik 12 was stelde ik mezelf de vraag: wat wil ik met dammen bereiken? Over het antwoord hoefde ik niet lang na te denken. Ik wil de beste zijn, dus wereldkampioen worden. Als 12-jarige is dit nog erg ver weg. Het zou een traject van zeker 10 jaar worden. Om een kans te maken is het noodzakelijk om veel te trainen. Het R.C. Kellerfonds heeft dit mede mogelijk gemaakt. Het fonds ondersteunde mijn trainingen met Jan van Meggelen. Hij heeft mij ontwikkeld van talentvolle welp/pupil naar een van beste pupillen ter wereld. Elke week bestudeerden we belangrijke boeken of tijdschriften over dammen. Zo hebben we Strategiekompas van Michael Katz van begin tot eind doorgenomen en veel materiaal bekeken uit het door Ton Sijbrands uitgegeven tijdschrift DAMMEN.

Europees Kampioen!

Europees Kampioen!

Nu is het 10 jaar later. Het antwoord op de vraag: wat wil ik met dammen bereiken? is nog steeds hetzelfde. Ik wil de beste zijn, dus wereldkampioen worden. Mede door de goede start van mijn damcarrière ben ik nu een van de beste spelers ter wereld. Dit jaar zal het WK in Emmen plaatsvinden. Het is mijn doel om daar wereldkampioen te worden.  

Roel Boomstra, 1 juli 2015

Max Doornik

Ik ben Max Doornik en 10 jaar. Ik ben op de St. Michaelschool begonnen met dammen bij meneer Henk Stroetinga. Hij liet mij zien hoe leuk en spannend dammen is. Bij het eerste schooldam-toernooi verloor ik alle potjes maar dat was dus juist een uitdaging voor mij en ik besloot bij damclub het Noorden te gaan. Er volgenden kleine toernooitjes en daarna grotere totdat ik als zevende eindigde bij het NK dammen in Hoogeveen.

Daarna kreeg ik van Hijken DTC de regiocoördinator van het Regioplan Groningen/Drenthe een sponsorplek aangeboden om mee te doen voor het WK welpen, dat was voor mij een hele eer. Ik begon enthousiast de trainen. Brenda Wijninga en Martijn de Jong hebben mij getraind en erg geholpen. Daarvoor ben ik hun nog altijd erg dankbaar.

Eerst gingen we naar onze slaapplek in de buurt van Beilen met mijn moeder. Heel gezellig met het team en teamleiders in een huisje. Dat was zondag 1 november. Toen naar Beilen voor het begin van het toernooi en de team bespreking. Mijn eerste partij was tegen iemand uit Wit Rusland maar die verloor ik.

Na de eerste goede nacht in de bungalow begon om 9 uur de tweede partij. Mijn eerste tegenstander was een Turks jongetje en na 3 uur won ik. Die tweede partij begon om 15.00 tegen een Estlandse jongen eindigde na 3uur en 45 minuten in remise en was tot het einde erg spannend en toen had ik 3 punten.

Op 3 november speelde ik tegen Ronald Kreeft een spannende partij die uiteindelijk in remise eindigde. In de pauze was ik lekker aan het voetballen met de jongens uit Mongolië en Rusland en uitrusten. In de middag stond het WK Blitz op de agenda. De hele zaal kleurde oranje en ik zag heel wat vriendjes die bij de “gewone” WK niet meededen. Dat was supergezellig. Helaas vond ik het omschakelen van lange partijen naar sneldammen in het begin erg lastig maar ik gaf niet op en heb dan toch nog 4 van de 7 partijen gewonnen.

Woensdag 4 november hadden we een vrije ochtend. Gelukkig en beetje langer slapen en weer voetballen op het bungalowpark. Om een uur weer dammen tegen een jongen uit Mongolië Bayarmagnai Bayarmanlai en na 4 uur werd het remise.

Die volgende ochtend moest ik meteen tegen mijn teamgenoot Renco Oostindjer. Deze partij won ik en ik stond opeens op de 11e plek en erg hoog voor mijn doen. In de middag moest ik tegen Aaron Soo en verloor die partij.

Vrijdag 6 november weer tegen een Mongools jongetje Purevbaatar Batbaya maar helaas verloor ik ook deze partij. De middag was vrij en wij hadden in ons huisje veel plezier met andere “spelletjes” en gingen wij uit ons huisje uit eten. Dan weer op tijd naar bed voor de laatste partij.

Zaterdag 7 november mijn laatste tegenstander was Mateusz Matysiak uit Polen. Ik was een beetje nerveus om dat ik heel graag wou winnen. Het was een heel spannende partij die uiteindelijk in remise eindigde. In totaal haalde ik 8 punten. 3 verloren, 4 remise en 2 gewonnen en is het uiteindelijk de 22e plek geworden.

Ik ben meer als tevreden met mijn prestatie en ik vond deze week geweldig. Ik ben erg blij dat ik deze kans kreeg en ik wil verder dammen met het doel dat ik weer op een WK mag meedoen. Daarvoor train ik met veel plezier verder.


Lisa Scholtens

lisaIn 2015 werd ik voor de 2e keer Nederlands Kampioen bij de Welpen Meisjes! (In 2014 was ik dat ook al.) Omdat ik Kampioen ben geworden mocht ik meedoen aan het EjK en het WjK. De kosten van deze toernooien en van de trainingen die nodig zijn voor zo’n toernooi zijn alleen best hoog. We hebben daarom sponsoren gezocht die een bijdrage wilden geven zodat ik mee kon doen. Helaas is het niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te krijgen om aan beide toernooien mee te doen. Ik kon daarom niet naar het EjK maar wel naar het WjK. Het WjK was van 1 t/m 7 november 2015 en werd gehouden in Beilen. Vorig jaar ben ik naar het WjK in Estland geweest, dus dit jaar was het mijn 2e WjK.

Ik heb tijdens het WjK 2015 gespeeld tegen meisjes uit Rusland, Mongolië, China, Wit-Rusland, Polen, Estland, Kazachstan, Oekraïne, Letland en Azerbeidzjan. Dit waren natuurlijk de beste damsters uit die landen, dus het waren best zware tegenstanders en moeilijke partijen! Ik vond het heel leuk om tegen deze meisjes zulke pittige partijen te spelen! Ik heb 4 partijen gewonnen, 3x remise gespeeld en 2 partijen verloren.
Ik heb tijdens het toernooi best goed positiespel laten zien. Zo heb ik bijvoorbeeld een flankaanval, een halve hekstelling, een kettingstelling en meerdere keren een olympische formatie opgebouwd.
Mijn langste partij was de 9e partij op de laatste speeldag, tegen de Poolse Katarzyna Pisarska. Deze partij duurde bijna 5 uur en ik heb hem gewonnen met een eindstand van 1 dam en 1 schijf van Katarzyna tegen 3 dammen en 2 schijven van mij!
Uiteindelijk ben ik 6e geworden bij het WjK 2015, met 11 punten uit 9 partijen (dus +2)!!  Vorig jaar was ik 14e, dus dit was een mooie stijging! 
Bij het WjK Blitz ben ik 11e geworden met 10 punten (dus +1).
 
Als u meer wilt weten over mijn ervaringen en prestaties tijdens het WjK 2015 kijk dan op www.lisascholtens.nl
 
Er heeft ook nog een interview met mij in de krant gestaan, met een leuke actiefoto erbij. Na het interview heb ik nog een potje gedamd met de verslaggeefster. Zij wilde graag weten op welk niveau ik speel. “Is het nou kinderspel of niet? De verslaggeefster is kansloos en binnen een paar minuten verslagen. En gelooft voortaan geen biet meer van het gezegde ‘wit begint, zwart wint’ “ aldus verslaggeefster Marieke Kwak in het Dagblad van het Noorden van woensdag 4 november 2015!
 
Ik vind dammen echt super leuk en ik hoop mij volgend jaar weer te plaatsen voor het EjK en het WjK!
Ik hoop dat dan ik weer mee kan doen aan zo’n mooi toernooi en ik ga mijn best doen om dan nog hoger te eindigen!
Ik ben heel blij dat ik mede door de bijdrage van het Kellerfonds dit jaar deel kon nemen aan het WjK! Ik heb er veel geleerd en het was een geweldig leuke ervaring!
 
Groetjes,
Lisa Scholtens


Nicole de Vries

Nicole de VriesHet was 2014 en ik nam deel aan het NK pupillen meisjes en werd na barrage om de 3e plek 4e. Kampioen was Tamar Visser, tweede was Suzanne Staal en derde Darja Koullen, Darja had het EJK en het WJK afgezegd dus geluk voor mij. Ik mocht, mede dankzij het Kellerfonds twee keer naar het EJK, de eerste keer was voor de welpen meisjes (hopes girls) in Bielawa (Polen), de tweede keer was bij de pupillen meisjes (mini-cadets girls), in Pinsk (Wit-Rusland).  

Naar het EJK in Pinsk moesten we twee en een half uur met het vliegtuig. Op het vliegveld in Minsk aangekomen moesten we nog vijf(!) uur met de bus naar Pinsk. De eerste dag, de eerste ronde, super spannend natuurlijk. Ik moest tegen een sterke Russin, genaamd Anastasia Arkhangelskaja. Die verloor ik. De tweede ronde moest ik tegen mijn landgenootje Suzanne Staal, die won ik met een forcing. De derde ronde moest ik tegen Maria Joesoo uit Estland en die verloor ik. De vierde ronde was aangebroken, ik moest tegen Marina Chutaeva uit Rusland en die verloor ik ook. De vijfde ronde trof ik Angelika Zuk uit Polen. Ik trapte in een zetje die zij niet zag dus kon ik opgelucht ademhalen. Later was het andersom maar ik zag het zetje wel en won. De zesde ronde moest ik tegen een ander Pools meisje genaamd Ludwika Mozculska en die verloor ik in een gewonnen stand. Toen een nieuwe ronde, dus nieuwe kansen, ik speelde tegen Adriana Divre uit Letland. Het werd remise. De achtste ronde moest ik tegen een ander meisje uit Letland: Kristine Urtane. Dat was mijn beste partij. Ze trapte eerst in een zetje in de opening (het rente zetje) en daarna won ik overtuigend met een aanval op alle drie de aanvalsvelden! De slotronde, tegen Sabina Shabanova uit Azerbeidzjan, werd remise. Ik werd uiteindelijk gedeeld zeventiende, samen met Adriana Divre en Suzanne Staal.  

Mijn WJK 2014 was in Estland, Tallinn. We moesten eerst een uur vliegen naar Frankfurt, daar moesten we overstappen en vlogen vervolgens naar Estland. Toen moesten we nog een kwartiertje rijden. We sliepen in een enorm hotel. De speelzaal en het restaurant was in het hotel zelf. De eerste ronde speelde ik tegen Ludwika Mozculska uit Polen en die verloor ik op dezelfde manier als het EJK in Wit-Rusland, in een gewonnen stand. De tweede ronde mocht ik tegen Rebeca Riisna uit Estland spelen. Jammer genoeg verloor ik die ook. In de derde ronde speelde ik tegen Yurui Liu uit China en was na een kwartier al klaar, want na 14 zetten trapte ze in een zetje naar dam en gaf ze meteen op. Ronde vier mocht ik tegen Merilii Jalg uit Estland. Ik had haar vastgezet in een KVO (korte vleugel opsluiting) maar verloor alsnog. De vijfde ronde was tegen Aija Gutmane uit Letland. Ik nam een zetje maar voerde het verkeerd uit, toch won ik alsnog met een doorbraak. Ronde zes; ik mocht tegen Darya Bravaja uit Wit-Rusland en verloor in een wederzijdse flank-aanval. Toen kwam ronde zeven en speelde ik tegen Anija Loce uit Letland. Ik kwam op het gegeven moment vijf schijven voor en won. De achtste ronde mocht ik spelen tegen mijn landgenootje Tamar Visser, ik stond naar mijn gevoel ietsje beter maar ik nam een zetje die niet goed was en verloor. De slotronde was jammer genoeg alweer aangebroken. Ik speelde tegen de oud-Europees kampioene Darya Kudryavtseva en won met een doorbraak. Daar was ik natuurlijk super blij mee en mijn vader (Jan Ekke de Vries) die zei dat het zelden voorkomt dat je je beste partij in de laatste ronde speelt. Ik werd op dit WJK uiteindelijk twintigste.

Nicole de Vries, 8 april 2015


Ákosh Kardos

Hieronder kunt u een verslag lezen van Ákosh Kardos uit Wageningen die afgelopen jaar, dankzij een bijdrage van het Kellerfonds, deel kon nemen aan het EJK in Wit Rusland.

AkoshMijn naam is Ákosh Kardos, ik heb mij op het NK voor welpen geplaatst voor het EJK (derde) en dus mocht ik naar Pinsk (Wit Rusland). Ik moest sponsors zoeken om daar naartoe te kunnen en dankzij onder andere het Kellerfonds lukte dat!

We moesten eerst met het vliegtuig twee uur vliegen. Toen we in Wit-Rusland aankwamen moesten we nog van Minsk naar Pinsk; vijf uur rijden in een snikhete bus. We kwamen er ’s avonds laat eindelijk aan (een Universiteit) waar we verderop zijn gaan eten (was niet zo heel erg lekker). De dag erna was de opening met allemaal optredens in het Russisch.

Die avond mochten we eindelijk gaan dammen! Ik moest toen spelen tegen de latere Europese sneldamkampioen Ilya Deriglazov uit Rusland en verloor helaas… De tweede ronde, de ochtend erna, moest ik spelen tegen Gabrielis Mykolas Drotvinas uit Litouwen en speelde remise in een stand waar ik volgens mijn coach beter stond. Jammer… , dat gebeurde daarna nog een paar keer, want ik speelde vijf wedstrijden achter elkaar remise. Ze noemden mij ook de Remise-Meister.

Toen moest ik in de achtste ronde tegen Ivan Oleksuk en won door middel van een KVO. Hij kon niks meer spelen wat heel goed was, mijn eerste winst was binnen! De laatste ronde verloor ik helaas. Een mooie vijftiende plaats van de 24 beste van Europa. Een mooie prestatie voor een debutant.

De volgende dag moesten we sneldammen. Ik won twee wedstrijden, speelde er drie gelijk en verloor er vier, twintigste van de 26. (Overigens ben ik hierna ook naar het WK in Estland geweest waar ik elfde van de wereld werd!).

Het was een leuk toernooi en ben blij dat het Kellerfonds er mede voor gezorgd heeft dat ik er naartoe kon. Welke toernooien zullen er nog komen?